Ministerstwo Rolnictwa informuje, że zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji (UE) nr 2016/260 z dnia 23 lutego 2016 r. zmieniającą decyzję 2006/80/WE w odniesieniu do Polski, od 25 lutego br. każdy rolnik utrzymujący świnie, nawet jedną sztukę na własne potrzeby, ma obowiązek zarejestrować siedzibę stada oraz prowadzić księgę rejestracji świń.
Obowiązek ten dotyczy rolników w całym kraju, nie tylko w strefie z ograniczeniami, utworzonej w związku wystąpieniem w Polsce afrykańskiego pomoru świń. Każda świnia, nawet jeżeli w gospodarstwie jest tylko jedna, musi być wpisana do rejestru prowadzonego przez rolnika, zgłoszona do systemu rejestracji i identyfikacji zwierząt (IRZ) prowadzonego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz oznakowana.
Dodatkowo Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach przypomina, że w odniesieniu do produkcji mięsa świń przeznaczonego na użytek własny, kwestie te zostały uregulowane w ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2014 r. poz. 1577) oraz w przepisach rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2015 r. poz. 392, z późn zm.), zgodnie z którymi m.in. należy co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju poinformować powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju oraz poddać mięso badaniu na obecność włośni.
ZAGROŻENIE WYSOCE ZJADLIWĄ GRYPĄ PTAKÓW
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach informuje, że w Europie zachodniej (Niemcy, Holandia, Wielka Brytania) stwierdzono już kilka ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8.
Więcej informacji - kliknij tutaj.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gliwicach informuje, że wszystkie zwłoki świń urodzonych oraz padłych w danym gospodarstwie podlegają obowiązkowi oznakowania kolczykiem lub tatuażem przed wywiezieniem ich z tego gospodarstwa.
Wdrażanie tego przepisu jest i będzie egzekwowane od dnia 1 stycznia 2014r.
Prosimy o zapoznanie się z materiałami informacyjno-szkoleniowymi dla lekarzy weterynarii oraz hodowców trzody chlewnej, przygotowane przez ekspertów z Zakładu Chorób Świń PIW-PIB w Puławach.
Materiały służą przekazaniu szerszemu gronu odbiorców informacji o zagrożeniu, jakie stwarza wirus afrykańskiego pomoru świń. Ulotka - kliknij tutaj
Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracował "Praktyczne wskazówki dla rolników w przypadku konieczności uboju zwierząt gospodarskich poza rzeźnią". Jedynie postępowanie zgodne z obowiązującym prawem pozwoli na uratowanie wartości rzeźnej zwierzęcia. W przypadku wątpliwości prosimy o kontakt z działem higieny żywności PIW Gliwice.
W celu zapoznania się z ulotką - kliknij tutaj
Wykaz rzeźni przyjmujących zwierzęta po uboju z konieczności poza rzeźnią zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 - kliknij tutaj
powered by Nataltec 2013